azjurandvor.com

JURANDVOR I KOMPLEKS OPATIJE SV. LUCIJE

Mar-19-2010

GLAGOLJAŠKA ŠKOLICA

GLAGOLJAŠKA ŠKOLICA

Od 2003. godine u kompleksu sv. Lucije u vrijeme školskih uskršnjih praznika održavamo Glagoljašku školicu – tečaj glagoljskog opismenjavanja. Polaznici Školice tijekom tjedan dana učenja, druženja i igre imaju priliku upoznati tajne ovog starog hrvatskog pisma u obnovljenom dijelu glagoljaške opatije sv. Lucije, u kojoj je nastao najznačajniji hrvatski glagoljski natpis.

Prvi korak glagoljskog opismenjavanja je učenje uglate (hrvatske) glagoljice. Na drugom stupnju tečaja uči se najstariji tip ovog pisma – obla glagoljica, a već iskusni glagoljaši na trećem stupnju naše Školice uče kurzivnu glagoljicu, čime se osposobljavaju za čitanje rukopisnih glagoljskih tekstova.

U okviru Školice organizira se i likovna radionica na kojoj se polaznici mogu kreativno poigrati glagoljicom. Dosadašnje su radionice rezultirale vrlo maštovitim i zanimljivim radovima.

Svake godine polaznici jurandvorske Glagoljaške školice krenu na jednodnevni ili poludnevni izlet tragovima glagoljice. Ti su izleti mali istraživački pohodi na kojima otkrivamo bisere glagoljaške tradicije, pri čemu se i dobro zabavljamo.

Pridružite nam se dogodine! Dosadašnji su polaznici uglavnom bili osnovnoškolci, no tečaj je otvoren za sve uzraste. Zainteresirani se mogu javiti na brojeve telefona agencije «AZ» (vidi INFO).

U srpnju i kolovozu se na otoku Krku (u Korniću, Omišlju i Puntu) održavaju i drugi tečajevi glagoljice – u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kornić, s kojom i mi surađujemo.